FCI-Standard N°144 / 09.07.2008

Traducere și adaptare:
Andrea Csatari Nemeth (Arbitru chinolog)
Ioana Milea

BOXER
(Deutscher Boxer/German Boxer)

TARA DE ORIGINE: Germania

DATA PUBLICARII VERSIUNII ORIGINALE MODIFICATA: 01.04.2008

UTILIZARE: Companie, paza si aparare, caine de lucru

CLASIFICARE: Grupa a 2-a – Pinscheri si Schnauzeri – Caini de tip molossoid – Caini elvetieni si caini de turma
Sectiunea 2.1. – Rase molossoide, tip mastiff
Cu proba de lucru.

SCURT ISTORIC: Un caine mic, asa numitul Brabant Bullenbeisser, este considerat ca fiind primul stramos al Boxerului. In trecut, vanatorii se ocupau cu cresterea acestor Bullenbeisser, care ii insoteau la vanatoare. Sarcina lor era de a insfaca prada adusa de cainii de vanatoare si de a o tine bine pana ajungeau vanatorii la ea sa-i puna capat vietii. Pentru aceasta sarcina, cainele trebuia sa aiba falcile cat se poate de largi, pentru a musca ferm si a tine strans. Un Bullenbeisser cu aceste caracteristici, potrivit pentru aceasta utilitate, a fost folosit pentru reproductie. Inainte, era luata in considerare doar abilitatea de a lucra si utilitatea. Mai departe, s-a dus la bun sfarsit prin reproductie, folosind selectia, lucru ce a produs un caine cu bot lat si nasul intors.

ASPECT GENERAL: Boxerul este un caine de talie medie, cu blana lipita de corp, bine legat si compact, cvadratic, cu un un schelet osos puternic. Muschii sai sunt uscativi, puternici, bine evidentiati. Miscarea sa este vioaie, puternica, cu aspect nobil. Boxerul nu trebuie sa arate nici incarcat, nici greoi, nici usor sau fara substanta.

PROPORTII IMPORTANTE: a) Lungimea corpului/Inaltimea la greaban: Cvadratic, ceea ce inseamna ca linia orizontala a spatelui este perpendiculara pe linia verticala care trece prin umar, precum si pe cealalta linie verticala, care trece prin crupa, astfel definindu-se liniile patratului.
b) Adancimea toracelui/Inaltimea la greaban: Toracele trebuie sa coboare pana la nivelul coatelor. Adancimea toracelui este jumatate din inaltimea la greaban.
c) Lungimea liniei nazale/Lungimea capului: Lungimea liniei nazale in raport cu lungimea neurocraniului trebuie sa fie 1 : 2 (masurandu-se din varful nasului pana la coltul interior al ochiului si de la coltul interior al ochiului pana la occiput).

COMPORTAMENT/TEMPERAMENT: Boxerul trebuie sa aiba siguranta de sine, sa fie neinfricat, calm si echilibrat. Temperamentul are o importanta maxima si necesita o atentie deosebita. Devotamentul si loialitatea pentru stapan si casa, atentia si curajul increzator ca si caine de protectie sunt renumite. El este inofensiv cu familia, dar suspicios cu strainii. Bucuros si prietenos cand se joaca, neinfricat cand o situatie serioasa o cere. Usor de dresat datorita dorintei sale de a supune, aplombului si curajului sau, agerimii naturale si capacitatii sale de simtire. Modest si curat, este atat de agreat si apreciat in familie cat este si ca protector, companion si caine utilitar. Caracterul sau este demn de incredere, fara a fi siret sau viclean, chiar si atunci cand a imbatranit.

CAPUL: Acesta confera Boxerului aspectul caracteristic. Trebuie sa fie proportional fata de corp si sa nu para nici prea usor, nici prea greu. Botul trebuie sa fie cat mai gros si puternic cu putinta. Armonia capului depinde de echilibrul dintre bot si craniu. Din oricare directie ar fi vazut – din fata, de sus sau din laterale – botul trebuie sa fie intotdeauna proportional cu craniul, nu trebuie sa para prea scurt. Botul trebuie sa fie neted, fara riduri. Totusi, cute naturale se pot forma in regiunea craniului, atunci cand cainele este in alerta. De la radacina nasului cutele trebuie sa cada intotdeauna pe ambele laturi ale botului. Masca neagra este limitata la regiunea fetei si trebuie sa fie in contrast puternic cu culoarea capului astfel incat expresia sa nu para sumbra.
REGIUNEA CRANIULUI:
Craniul:
Regiunea craniana trebuie sa fie pe cat se poate de uscativa si de angulata. Este usor arcuita, nici prea rotunda sau scurta, nici plata; nu trebuie sa fie prea lata. Occiputul sa nu fie foarte pronuntat. Ridurile de pe frunte sa fie doar usor evidente, sa nu fie prea adanci, in mod special intre ochi.
Stopul:
Fruntea formeaza cu linia nazala un stop adanc. Linia nazala nu trebuie sa urce spre frunte ca la Bulldog si nici sa aiba o linie descendenta.

REGIUNEA FETEI:
Trufa: Este lata si neagra si doar usor intoarsa, cu nari largi. Varful nasului este pozitionat mai sus decat radacina nasului.
Botul: Botul este puternic dezvoltat, tridimensional, nici ascutit, nici ingust, nici scurt, nici superficial. Aspectul sau este influentat de:
a) Forma maxilarului. b) Pozitionarea caninilor. c) Forma buzelor. Caninii trebuie sa fie pozitionati cat se poate de departe unul de celalalt, trebuie sa fie de lungime buna, facand sa para lata fata botului, aproape cvadratica, formand un unghi obtuz cu puntea nazala.
Privita din fata, marginea buzei superioare trebuie sa fie asezata pe marginea buzei inferioare. Partea mandibulei cu buza inferioara arcuita inspre sus, numita barbie, nu trebuie sa fie iesita in afara in mod evident fata de buza superioara, privit din fata. Nu trebuie sa fie nici ascunsa de buza superioara dar trebuie sa fie bine definita din fata si din lateral.
Caninii si incisivii de pe mandibula nu trebuie sa fie vizibili atunci cand gura este inchisa, si nici limba sa nu iasa in afara. Santul median al buzei superioare este clar vizibil.
Buzele:
Buzele completeaza forma botului. Buza superioara este groasa, plina si trebuie sa acopere spatiul lasat de prognatismul mandibulei; este sustinuta de caninii inferiori.
Maxilarele/Dantura: Mandibula este mai lunga decat maxilarul si este usor curbata inspre in sus. Boxerul este prognat. Maxilarul se intinde pana intalneste regiunea craniului ascutindu-se usor spre front. Dintii sunt puternici si sanatosi. Incisivii sunt de dimensiune cat se poate de egala, pozitionati pe o linie dreapta. Caninii sunt foarte departati, de marime buna.
Obrajii: Obrajii sunt proportionali cu falcile puternice, fara a fi pronuntati. Se unesc cu botul intr-o curba usoara.
Ochii: De culoare inchisa, nu trebuie sa fie prea mici, nici infundati, nici iesiti in afara. Expresia lor exprima energie si inteligenta si nu trebuie sa para amenintatori sau sfredelitori. Marginile ochilor trebuie sa fie de culoare inchisa.
Urechile: Naturale, sunt de lungime potrivita. Sunt pozitionate pe craniu, avand distanta mare intre ele. In repaus, ele cad pe langa obraji, sunt intoarse spre exterior cu un pliu evident, in special atunci cand cainele este in alerta.

GATUL: Sus pozitionat, este elegant arcuit de la ceafa bine marcata si pana la greaban. Trebuie sa fie de lungime suficienta, rotund, puternic si musculos.

CORPUL: Cvadratic, sustinut de membre viguroase, drepte.
Greabanul: Trebuie sa fie marcat.
Spatele: Spatele, inclusiv salele, trebuie sa fie scurt, ferm, drept, lat si musculos.
Crupa: Usor oblica, lata si doar putin arcuita. Pelvisul trebuie sa fie lung si, in special la femele, lat.
Pieptul: Adanc, ajungand pana la coate. Adancimea pieptului este jumatate din inaltimea la greaban. Pieptul anterior este bine dezvoltat. Coastele sunt bine arcuite, dar nu excesiv, intinzandu-se bine catre posterior.
Linia inferioara: Duce spre posterior intr-o curba eleganta. Scurta, urmarind linia coastelor.

COADA: Este prinsa mai degraba sus decat jos. Coada este de lungime normala si lasata intreaga.

MEMBRELE:

PARTEA ANTERIOARA: Membrele anterioare, vazute din fata, trebuie sa fie paralele si cu oase puternice.
Umarul: Lung si inclinat, prins ferm de corp. Nu trebuie sa fie prea incarcat.
Bratul: Lung, formeaza un unghi drept cu linia umarului.
Coatele: Nu trebuie sa fie prea apropiate de stern si nici departate de acesta.
Antebratul: Vertical, lung, neted si musculos.
Carpul (incheietura): Puternic, bine definit, dar nu exagerat.
Metacarpul: Scurt, aproape perpendicular pe sol.
Laba: Mica, rotunda, stransa, cu pernute bune (well cushioned) si pline (hard pads).

PARTEA POSTERIOARA: Foarte musculoase, cu muschi foarte tari si vizibili sub piele.
Membrele posterioare: Vazute din spate – drepte.
Coapsa: Lunga si lata. Angulatia soldului si a genunchiului sunt deschise, dar cat de putin posibil.
Genunchiul (rotula): Cand cainele sta in picioare trebuie sa ajunga suficient de in fata astfel incat sa poata atinge linia perpendiculara ce se formeaza de la punctul soldului la sol.
Partea inferioara a coapsei (Lower thigh): Foarte musculoasa.
Jaretul (hock): Puternic si bine definit, dar nu exagerat. Unghi aproximativ de 140 grade.
Metatarsul: Scurt, cu o usoara inclinatie, 95-100 grade fata de sol.
Laba: Usor mai lunga decat laba anterioara, stransa; cu pernute bune (well cushioned) si pline (hard pads).

MERSUL/MISCAREA: Vioaie, plina de forta si nobilitate.

PIELEA: Neteda, elastica, fara riduri.

BLANA:

PARUL: Scurt, aspru, lucios si lipit de corp.

CULOAREA: Galben sau tigrat: Galbenul vine in diverse nuante, de la galben deschis pana la galben inchis, dar cea mai atragatoare nuanta este cea medie (rosiatica). Masca trebuie sa fie neagra. Varietati de tigrat: fond galben de diverse nuante pe care apar dungi inchise sau negre, paralele cu coastele. Dungile trebuie sa fie in contrast cu culoarea de fond. Marcajele albe nu trebuie descurajate. Pot fi atragatoare.

MARIMEA SI GREUTATEA:
Inaltimea la greaban: Masculi: 57 – 63 cm
Femele: 53 – 59 cm
Greutatea: Masculi: peste 30 kg cand inaltimea la greaban este cca 60 cm
Femele: aproximativ 25 kg cand inaltimea la greaban este cca 56 cm

DEFECTE: Orice indepartare de la punctele mai sus mentionate trebuie considerata a fi defect, iar rigurozitatea cu care este privit defectul trebuie sa fie in raport exact cu gradul sau sau cu efectul sau asupra sanatatii si bunastarii cainelui.
• Comportamentul/Temperamentul: Manifesta lipsa de interes, apatie.
• Capul: Lipsa nobilitatii sau a expresiei tipice, chip sumbru, cap tip Pinscher sau tip Bulldog. Salivatie excesiva, dintii sau limba iesite in afara. Bot prea ascutit sau usor. Puntea nazala descendenta. Nas aspru sau decolorat, nas palid. Asa-numitul “ochi de soim”, lipsa pigmentului din pleoapa (lack of pigment in haw).
La urechile necupate: Urechi care plutesc in aer, pe jumatate ridicate sau ridicate complet, urechi in forma de petala de trandafir.
Maxilar stramb, dinti inclinati, pozitie incorecta a dintilor, dinti slab dezvoltati si dinti nesanatosi din cauza bolii.
• Gatul: Scurt, insalbat (thick and throaty).
• Corpul: Regiunea anterioara prea lata si apropiata de sol. Corp deformat, spinare concava sau moale. Regiune renala subtire, lunga, ingusta, deformata, corp desirat (loosely coupled body). Spinare arcuita, crupa tesita. Pelvis ingust, coaste scobite (hollow flanks), abdomen cazut.
• Coada: Pozitionata jos, incovrigata.
• Partea anterioara: aspect sters al frontului (french front), umeri drepti, coate moi, chisita moale, laba de iepure, labe plate si degete desfacute.
• Posteriorul: Muschi slab dezvoltati. Lipsa angulatiei sau hiper angulatia, jarete (hock) joase, rotunde, coate de vita, inguste, pinteni, laba de iepure, labe plate si degete desfacute.
• Miscarea: Mersul leganat, intindere a pasului insuficienta, pacing, mersul afectat.
• Culoarea blanii: Masca ce se intinde dincolo de bot. Dungile tigratului prea dese sau prea departate. Fond de culoare innegrit. Culori amestecate. Marcaje albe neatractive, cum ar fi – cap complet alb sau alb pe o parte. Alte culori sau marcaje albe care depasesc o treime din culoarea de fond.

DEFECTE ELIMINATORII:
• Agresivitate sau timiditate excesiva
• Coada scurta natural

Orice caine care manifesta anormalitati psihice sau comportamentale trebuie descalificat.

N.B.: Masculii trebuie sa aiba doua testicule normale in aparenta, complet coborate in scrot.