Romania Boxer Club
» Acasă
» Standardul rasei
» Statutul / Regulamente
» Manifestări chinologice
» Crescători
» Monte
» Cuiburi / Pui
» Reproducție
» Articole, informații și actualități
» Înscriere expoziții
» Istoricul rasei
» Comitetul director
» Formulare, cereri, taxe
» Galerie imagini
» Linkuri
» Forum
» Contact
» Boxer Rescue

 

Ultimele imagini introduse

Aceasta pagina a fost accesata de 4199 ori

Natures Protection

Implementarea procedurii de examinare a displaziei de şold în România

 

Decizia de implementare a procedurii de examinare a displaziei de şold în România

 

Iată ca România a intrat în Europa şi din punct de vedere al sănătăţii câinelui, în ceea ce priveşte în mod special boli genetice cu incidenţă deosebită în cadrul rasei Boxer – displazia coxo-femurală (de sold) şi displazia de cot.

Conform Circularei A.Ch. R. nr. 7/22.02.2011, în cadrul şedintei Consiliului Director al Asociaţiei Chinologice Române, ce a avut loc la data de 19 februarie 2011, s-a aprobat cu unanimitate de voturi implementarea procedurii de examinare a displaziei coxo-femurale şi de cot în România.

Aflăm, astfel, că a fost înfiinţată Asociaţia – Centrala de Diagnostic pentru Maladiile Ereditare ale Cainelui (CDMEC). CDMEC a fost înfiinţată la data de 25.05.2009, având ca obiective controlul şi reducerea incidenţei maladiilor ereditare ale câinilor de rasă din România, în conformitate cu actualele cerinţe europene, cu accent deosebit pe bolile scheletice majore (displazia de sold şi displazia de cot). CDMEC este agreată de A.Ch.R., fiind singurul organism din ţară abilitat pentru diagnosticarea maladiilor scheletice. În acest sens, CDMEC va îndosaria şi centraliza toate rezultatele într-o bază de date, şi va trimite A.Ch.R. câte o copie din interpretarea fiecărui rezultat. 

O veste bună este şi aceea că CDMEC va colabora cu specialişti sau cu instituţii de profil din străinătate în vederea diagnosticării şi altor maladii ereditare, cum ar fi: oculopatii, neuropatii, cardiopatii, coagulopatii, cât şi identificarea individuală având la bază structura ADN.

În cadrul discuţiilor purtate la şedinţa Consiliul Director al A.Ch.R., s-a votat ca din Comisia de lectură pentru maladiile scheletice să facă parte următorii: Prof. univ. dr. Massimo Floris, Dr. Cristian Dragomir şi Dr. Edmond Stecick. De asemenea, cu unanimitate de voturi, Dl. Cristian Ştefănescu a fost desemnat să reprezinte Asociaţia Chinologică Română în relaţia cu CDMEC.

Cităm mai departe din Circulara A.Ch. R. nr. 7/22.02.2011:

De comun acord, au fost stabilite şi baremurile de preţ pentru membrii A.Ch.R. (n.r. inclusiv membri ai Cluburilor de rasă). În cel mai scurt timp, va fi publicată lista medicilor veterinari şi a cabinetelor agreate pentru efectuarea radiografiilor. Totodată, se va publica lista raselor cu examen obligatoriu pentru displazia de şold şi cot şi gradul acesteia. În cursul acestui an, A.Ch.R. în colaborare cu CDMEC va organiza un seminar cu tema maladiilor ereditare la câinii de rasă.

Pe site-ul său, CDMEC face şi o analiză succintă a acestor maladii congenitale, respectiv displazia de şold, displazia cotului şi spondiloza deformantă.

 

Conform clasificării CDMEC, recomandată de aceasta conform normelor acceptate de F.C.I. şi aprobată de A.Ch.R., gradele de afectare de displazie a articulaţiei coxo-femurale sunt următoarele:

 

 

A (0 - HD normal)

capul femural şi acetabulul sunt congruente, unghiul lui Norberg egal sau mai mare de 105°

 

 

 

 

 

B (1 - sau aproape de normal)

când a) capul femural şi acetabulul au o minimă necongruentă sau b) congruenta articulară este mentinută, dar unghiul lui Norberg este mai mic de 105° 

 

 

 

 

C (2 - sau HD uşoară sau înclinaţie admisă)

capul femural şi acetabulul sunt în mod evident necongruente, unghiul lui Norberg este mai mic de 105° şi marginea cranio-laterală a acetabului usor aplatizată

 

 

 

 

D (3 - HD medie)

capul femural şi acetabulul evident necongruente, aplatizarea marginei anterioare a acetabulului. Semne clinice de osteoartroză.

 

 

 

 

 

E (4 - HD sever)

deformari vizibile la nivelul articulaţiilor, subluxaţie sau chiar luxaţie. Aplatizare puternică a marginii cranio-laterale a cavităţii acetabulare. Deformarea capului femural cu simptome de boală artrozică.

 

 

După publicarea de catre Asociaţia Chinologică Română a listelor baremurile de preţ pentru membrii A.Ch.R. (n.r. inclusiv membri ai Cluburilor de rasa) şi a medicilor veterinari şi cabinetelor agreate pentru efectuarea radiografiilor, Clubul de Boxer le va publica în consecinţă.

 

Citeşte în întregime Circulara A.Ch. R. nr. 7/22.02.2011, adoptată ca urmare a şedinţei Consiliului Director al Asociaţiei Chinologice Române ce a avut loc la data de 19 februarie 2011

 

Vizitează, pentru mai multe informaţii, site-ul oficial al Centralei de Diagnostic pentru Maladiile Ereditare ale Cainelui (CDMEC)

 

Sursa: Asociaţia Chinologică Română, Centrala de Diagnostic pentru Maladiile Ereditare ale Cainelui

 

 

BCC, 23/02/2011

 

 

 

 

 

Romania boxer club logo Asociatia chinologica internationala Federatia chinologica internationala
Kennel.ro Romanian dog breeders, Canise din Romania, Crescatori de caini de rasa     The contents of all material available on this Internet site are copyrighted by RomaniaBoxerClub.ro unless otherwise indicated. The content may not be reproduced, disseminated, published, or transferred in any form or by any means, except with the prior written permission of RomaniaBoxerClub.ro.    
Rss Feed