Romania Boxer Club
» Acasă
» Standardul rasei
» Statutul / Regulamente
» Manifestări chinologice
» Crescători
» Monte
» Cuiburi / Pui
» Reproducție
» Articole, informații și actualități
» Înscriere expoziții
» Istoricul rasei
» Comitetul director
» Formulare, cereri, taxe
» Galerie imagini
» Linkuri
» Forum
» Contact
» Boxer Rescue

 

Ultimele imagini introduse

Aceasta pagina a fost accesata de 4715 ori

Natures Protection

CONFERINTA ARBITRILOR ATIBOX 2011

CONFERINTA ARBITRILOR ATIBOX 2011 ,

CONFERINTA ARBITRILOR ATIBOX

Villa Farsetti, Santa Maria di Sala - Italia

28 MAI 2011

 

Asa cum toti cunoastem, in fiecare an, in seara dinaintea marelui eveniment mondial ATIBOX, arbitrii de Boxer din toata lumea, reprezentanti ai tarilor membre ATIBOX, specializati in arbitrajul rasei, se intalnesc pentru a dezbate subiecte si probleme de actualitate cu care se confrunta Boxerul.

Mai jos va prezentam Ordinea de zi a Conferintei Arbitrilor din acest an, ce a avut loc in Italia, la Santa Maria di Sala, intr-un edificiu maiestuos - Villa Farsetti, aproape de Venetia:

1. Introducere – Miloš Lučić (Serbia)
2. Bun venit - Boxer Club d'Italia – Ruggero Zorzan (Italia)
3. Caracterul Boxerului – Robert Fagoš (Slovacia)
4. Propuneri de uniformizare a arbitrajului – Iwona Magdziarska (Polonia)
5. Modificari ale Standardului – Roland Bebber (Germania)

 

INTRODUCERE  

Miloš Lučić (Serbia)

 

Domnul Lucic este doctor in stiinte medicale, profesor de radiologie la Facultatea de Medicina din Novi Sad.
Este proprietar de Boxer din 1989, iar din 1991 creste Boxer sub numele de canisa "CRISTOBALITO" (FCI 3180), proprietatea tatalui sau, Prof. Dr. Aleksandar Lucic.
Arbitru chinolog international (recunoscut FCI) exlusiv pentru rasa Boxer, din 1993, a arbitrat Campionate Mondiale de Boxer ATIBOX si numeroase campionate de an, expozitii de club si speciale de Boxer, precum si expozitii nationale si internationale din intreaga Europa, din Germania, Italia, Rusia, Elvetia, Austria, Norvegia, Suedia, Spania, Portugalia, Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Croatia, Bulgaria, Ucraina, Muntenegru sau Serbia.
Este unul dintre fondatorii Boxer Club Yugoslavia in 1992, mai tarziu fondator al Boxer Club Serbia si Muntenegru, iar din 2006 este Presedintele Boxer Club Serbia. Organizator si administrator al numeroase expozitii canine nationale si internationale din Serbia, inclusiv a Campionatului de An al Boxer Club Serbia; Presedinte al Boxer Club Serbia.
A fost Secretar General al ATIBOX in perioada 2001-2007, iar din anul 2007 este Presedinte al ATIBOX.Stimate doamne si stimati domni,
Onorabili arbitri ATIBOX,

Multi dintre arbitrii si crescatorii care se afla printre noi au fost martorii diferitelor perioade din istoria boxerului si au vazut multi boxeri in diverse timpuri si diverse locuri.
Totusi, dupa toate aceste experiente pe care le-am acumulat de-a lungul anilor, daca voi, ca arbitri, ati fi intrebati care este in prezent cea mai mare problema a boxerului, ce ati spune? Botul fara substanta? Craniul lat? Lungimea limbii? Angulatiile necorespunzatoare? Sau, poate, nasul prea scurt? Acum, in mod special, permiteti-mi sa va cer sa fiti sinceri cu voi insiva si sa spuneti daca raspunsul vostru ar fi acelasi intotdeauna sau ar varia in timpuri sau perioade diferite?
Panta rei (totul curge), spunea Simplicius, pentru a ilustra conceptul filosofic al lui Heraclitus, si asta se intampla pentru noi toti, arbitrii de boxer, dar si pentru dragii nostri boxeri. Pentru ca nu numai noi, dar si boxerii se schimba de-a lungul anilor si deceniilor, in mod sigur!
Haideti sa fim complet onesti cu noi insine – de cate ori am discutat si am dezbatut despre subiectul nasului prea scurt, de exemplu? Nici macar nu imi amintesc de cate ori! De foarte multe ori! Si este adevarat! Dar suntem realisti sau suntem putin ipocriti in legatura ce acest aspect? Toti stim ce prevede standardul in mod clar: 1/3 si 2/3 in privinta raportului cranio-nazal. Dar daca voi, stand in ring ca arbitri, priviti la capul de boxer ideal proportionat (cum ar fi, spre exemplu, tipul de cap al bine cunoscutului Lustig von Dom), ati desemna acel caine ca invingator sau nu? Daca e sa fim complet onesti – cei mai multi, nu! Si asta din cauza faptului ca ne-am schimbat deja conceptia moderna in privinta proportiilor de cap ideale in comportamentul si practica de rutina, chiar daca standardul a ramas neschimbat...
Deci, unde ne gasim, de fapt, astazi, ca arbitri de morfologie? La fel si crescatorii, deoarece ei urmeaza in general tipurile de boxer pe care le indicam noi in ring ca fiind „cele mai cautate” si cele mai bune!
Aceasta scurta dezbatere facuta de mine este doar un minuscul exemplu, doar am atins varful icebergului, in incercarea de a va atrage atentia asupra faptului ca trebuie sa realizam ca exista inca o munca uriasa pentru ATIBOX pentru anii urmatori... Putem sa discutam despre multe lucruri in legatura cu boxerul, dar principiul este ca noi, ca arbitri ATIBOX si arbitri recunoscuti international, trebuie sa avem o pozitie ferma, fara discrepante intre vorbele si actiunile noastre.
In final, aflandu-ne in Italia, care imi place atat de mult, am in minte vechiul proverb „Cand esti la Roma, poarta-te ca un roman”. Si chiar daca suntem langa Venezia in acest moment, tot as vrea sa va reamintesc alta fraza romana faimoasa - Tempora mutantur et nos mutamur in illis, adica „Timpurile se schimba si noi ne schimbam in ele”. Daca imi permiteti sa afirm, exista intotdeauna momentul potrivit pentru a incepe sa lucram cu noi insine, cu scopul final de a imbunatati draga noastra rasa, pe care o iubim atat de mult – Boxerul! Va multumesc foarte mult pentru atentie!

Prof. Dr. Milos A. Lucic
Presedinte ATIBOX


CUVANT DE BUN VENIT AL PRESEDINTELUI BOXER CLUB ITALIA

Ruggero Zorzan (Italia)


Ruggero Zorzan este Presedinte al Boxer Club Italia, arbitru de munca si evaluare caracter pentru rasa Boxer.


Doamnelor si Domnilor,

In numele Boxer Club Italia, va urez un calduros bun venit, dorindu-va sa petreceti un weekend placut in compania boxerilor dumneavoastra.
Am fost rugat sa va vorbesc despre B.C.I., clubul pe care il conduc, ceea ce nu ma poate face decat fericit, deoarece am fost intotdeauna mandru sa fac parte din acest club, iar astazi, sunt si mai mandru sa il conduc.


Statisticile pe care le-am trimis Comitetului Atibox indica de la sine o buna performanta:
In Italia, de cativa ani, Boxerul, cu 4000 de pui inregistrati, este rasa cu cel mai mare numar de exemplare dintre rasele ce fac parte din Grupa a 2-a FCI.
Noi nu am urmat niciodata moda si, spre deosebire de alte rase, am resimtit destul de usor criza economica care, fara indoiala, a afectat si chinologia; boxerii nostri participa intotdeauna la aproape toate Campionatele Europene, precum si la cele mai importante Manifestari Chinologice Internationale, contribuind la bunul success al multora dintre acestea.


De cativa ani, sanatatea boxerilor nostri este subiect al atentiei noastre severe; cu intrare in vigoare din acest an, am introdus o noua regula pentru obtinerea titlului de Campion Italia, regula care ne permite sa evaluam atat sanatatea, cat si caracterul si morfologia ambilor parinti ai aspirantului la acest titlu, cu alte cuvinte, ambii parinti ai aspirantului trebuie sa fi trecut testul ZTP intr-o proba organizata de BCI.   
Am ajuns la aceasta decizie deoarece examenele IPO erau si sunt obtinute, in 90% din cazuri, in manifestari organizate de alte asociatii sau chiar in tari care nu pot oferi valoarea exacta a masculului reproducator sau a femelei, fiind incapabile sa constate direct echilibrul cainelui din punct de vedere al caracterului.     
In plus, pe langa examenele dificile pe care boxerii nostri, care aspira sa obtina selectia, trebuie sa le urmeze: echocardiopatia, spondiloza si displazia, ENCI a introdus testarea probelor de sange pentru identificarea ADN, obligatorie pentru toate exemplarele care doresc sa fie inregistrate in Registrul de Reproductie Selectionata.
Pentru a putea oferi crescatorilor si iubitorilor rasei un serviciu util in cunoasterea boxerilor nostri, am pregatit o baza de date denumita BOL (boxer on line), completata cu rezultate despre teste de sanatate, caracter, descendenti si ascendenti, rezultate obtinute in expozitii si in examenele de munca, pentru un numar total actual de 95000 de exemplare.
Avem convingerea ca urmam cea mai buna cale pentru protectia si conservarea calitatilor rasei.


Vestea pe care simt ca v-o pot oferi in avanpremiera in aceasta intalnire este ca, din 2012, Boxer Club Italia va oferi posibilitatea de a arbitra cele 10 expozitii speciale de boxer (Speciali) numai arbitrilor din alte tari, expozitii organizate de Italia, oferindu-va posibilitatea de a evalua nivelul rasei Boxer in tara noastra si oferindu-ne posibilitatea de a cunoaste punctul de vedere al expertilor care traiesc zilnic realitati diverse.

 

 CARACTERUL BOXERULUI

Robert Fagoš (Slovacia)

 

 Robert Fagoš  este proprietar al afixului de canisa Z Ringu, din Republica Ceha si secretar al sectiunii pentru Munca din cadrul ATIBOX.

 

Motive pentru mentinerea calitatii caracterului:

 1.    Standardul
Boxerul trebuie sa aiba siguranta de sine, sa fie neinfricat, calm si echilibrat. Temperamentul are o importanta maxima si necesita o atentie deosebita. Devotamentul si loialitatea pentru stapan si casa, atentia si curajul increzator ca si caine de protectie sunt renumite. El este inofensiv cu familia, dar suspicios cu strainii. Bucuros si prietenos cand se joaca, neinfricat cand o situatie serioasa o cere. Usor de dresat datorita dorintei sale de a supune, aplombului si curajului sau, agerimii naturale si capacitatii sale de afectiune. Modest si curat, este atat de agreat si apreciat in familie cat este si ca protector, companion si caine utilitar. Caracterul sau este demn de incredere, fara a fi siret sau viclean, chiar si atunci cand a imbatranit.

DEFECTE ELIMINATORII:
-    Agresivitatea sau timiditatea excesiva
DEFECTE SERIOASE – care il fac nepotrivit pentru antrenament
-    Caracter flegmatic (n.r. indiferent)


2.    Istoria rasei (rasa populara datorita caracterului sau)
Boxerul, in timpuri relative scurte (100 de ani) si-a dovedit valoarea catre umanitate realizand o varietate de servicii atunci cand a fost utilizat ca si caine de razboi, de munca si, mai recent, ca si caine de salvare. Nu rar este folosit ca si caine special antrenat pentru a insoti nevazatorii, sa gaseasca materiale explozive, droguri si alte substante periculoase.
Poate fi utilizat in cautarile care se fac dupa ce a avut loc o explozie si poate fi un exceptional caine asistent in spitale si alte institutii. De asemenea, caracterul boxerului este unul dintre motivele care oamenii aleg un pui de boxer si de aceea este foarte important a pastra la un nivel inalt calitatea caracterului.

3.    Mostenirea caracterului

Ilustram printr-o lectie minima de genetica: mostenire – abilitatea organismelor de a produce urmasi ca ele insele, informatia genetica fiind stocata in cromozomi (molecula de acid dezoxiribonucleic din ADN (sic!), gene (talent) – Cainele mosteneste gene care sunt cruciale pentru dezvoltarea unor anumite trasaturi si caracteristici ale organismului, genele de efect mare decid asupra culorii si lungimii parului, pozitiei urechilor, iar genele de efect mic responsabile de constitutie sunt legate de calitati speciale ale cainelui si de talentul sau de a caracteriza tipul de munca pentru care rasa a fost creata. Aceste gene sunt influentate si de mediul in care traieste cainele, alimentatie, educatie si experienta in antrenamente.

Este important sa dezvoltam talentul de a lucra, care este nativ pentru Boxer. In cazul dezvoltarii talentului, care nu este o deprindere pentru rasa noastra, poate interveni si acel asa-zis stres genetic – un conflict intern intre efectele unui antrenament inadecvat si talentele native ale cainelui.
S-a dovedit ca suprimarea abilitatilor naturale de a lucra ale unei rase, pe un anumit numar de generatii, duce la degenerarea rasei. Insa, genele de efect mic pot fi insufletite prin folosirea talentelor naturale ale cainilor, dezvoltate intentionat.

 

Trei exemple de degenerare si pierdere a abilitatii naturale de lucru a rasei, in raport cu timpul si efortul de a dezvolta si mentine abilitatile de lucru:

 


degenerare minima a rasei, mentinerea abilitatilor naturale de lucru cat de mult cu putinta


degenerare usoara a raselor ale caror abilitati naturale de lucru sunt mentinute partial, dar nu in masura necesara

degenerare rapida a raselor ale caror abilitati naturale de lucru nu sunt mentinute sau nu sunt dezvoltate deloc
 

 

4.    Discutarea modalitatii in care caracterul se poate mentine la inaltime
Lucrul cu Boxerii – certificatul de munca
Pentru a inscrie un caine la clasa munca, formularul de inscriere trebuie sa fie insotit de o copie a certificatului FCI continand confirmarea, de catre tara membra FCI in care detinatorul si/sau proprietarul are rezidenta permanenta, ca acel caine a trecut testul, precum si detalii legate de acel test.
Toti expozantii care participa la clasa munca sau clasa campioni trebuie sa aiba originalul certificatului de munca asupra lor. Originalul certificatului va fi verificat la locul expozitiei imediat inainte sau in timpul expozitiei mondiale ATIBOX.

5.    Discutii referitoare la caracter si conditiile de reproductie in fiecare tara membra.

Robert Fagoš
Slovacia

PROPUNERI DE UNIFORMIZARE A ARBITRAJULUI

Iwona Magdziarska (Polonia)


Iwona Magdziarska (Polonia) este Vice Presedinte ATIBOX, detinatoare a afixului de canisa Ewenement, din anul 1981, arbitru chinolog international (recunoscut FCI), organizator de evenimente ATIBOX.

 

In aceasta actiune imposibila, cum este arbitrajul, la fel ca in multe alte domenii, nu numai in chinologie – viziunea si evaluarea personala conteaza.
Aceasta este ipoteza generala in arbitraj si din acest motiv exista multi arbitri, si fiecare dintre acestia are propriul drept de a evalua calitatile si defectele cainelui – pana la momentul in care interpretarea personala nu merge mai presus de standard.
Din pacate, se ajunge adesea la supra-interpretare, ceea ce conduce la diferente precum: cainele a castigat un titlu, iar in alte cazuri cel mai bun calificativ primit a fost Foarte Bun.
De multe ori arbitrii nu considera a fi demne de luat in considerare unele dintre defectele mentionate de standard.


Cel mai bun exemplu discutat de vreo doi ani, “lungimea limbii” – un defect genetic, prevazut de standard, mostenit puternic, dar care nu este deloc luat in considerare. Caini care au acest defect castiga titluri, clase, chiar expozitii ATIBOX. Si, ca urmare, sunt puternic utilizati la monte.
Rezultatul este ca printre cainii din unele linii din Europa de sud sunt greu de gasit exemple care sa nu aiba acest defect!ATIBOX a fost infiintat pentru a ne face sa lucram impreuna pentru rasa Boxer – la forma si dezvoltarea sa.
Cred ca este important sa evaluam nivelul arbitrajelor si sa emitem verdicte!


Pentru a face aceste lucruri, sunt necesare cateva actiuni:
1.    Pasi catre uniformizarea sistemului de obtinere a drepturilor de arbitru.
In unele tari, arbitrii trebuie sa urmeze o procedura lunga: de la detinerea propriei canise pana la obtinerea de cunostinte practice; in alte tari, conteaza numai simpla dorinta de a deveni arbitru.


2.    Comentarii la standard.
Multe rase au pregatit cu atentie comentarii (interpretari) la standard – o explicatie asupra a “ceea ce autorul a avut in minte”. De exemplu, Teckelii sau Cainii Ciobanesti Polonezi – asa cum ar trebui sa fie si pentru Boxer.
Interpretarea standardului, cea oficiala, ar trebui sa fie elaborata de catre tara de origine a rasei sau, poate, de catre Comitetul ATIBOX, cu aprobarea “autorului” – (BK)?

O incercare de a interpreta standardul Boxerului este, de exemplu, aceea pe care o regasim in directivele evaluarii pentru Korung – cand boxerul este inalt, mediu, mic, cvadratic, scurt sau lung, si ce consecinte implica acestea (esecul de a trece examenul Korung – 1 cm prea intalt, 1 cm prea scund, …)
Nu ar fi mai bine sa identificam pentru toata lumea cat de departe o derogare in ceea ce priveste lungimea nasului (1:2) este corecta, acceptabila sau evident daunatoare?
Ce impact continuu poate produce culoarea ochilor in activitatea de reproductie si in frumusetea boxerului?
Culoarea ochilor 3a ar trebui luata in considerare in reproductie sau poate ca nu este important?
Ce reprezinta termenul de “ochi inchisi la culoare” mentionat de standard?
Poate derogarea de la “simpla” pozitionare a incisivilor pe mandibula sa afecteze evaluarea?
O buna angulatie a posteriorului, prevazuta de standard (definita exact in grade), nu are nevoie de o atentie speciala in expozitii? Este aceasta tolerata sau complet ingnorata in clasificarile care se fac in expozitii, favorizandu-se adesea castigatori “infirmi” datorita “capetelor frumoase”?
Ne este permis sa arbitram cainii adesea aproape exclusiv in pozitie statica si chiar in miscare este numai sub o “disciplina de alergare”? (sic!)
Sunt multe intrebari care se pot ridica si, cu toate ca uneori pot parea aproape naive, in practica nu este asa de amuzant.

3.    Directia dezvoltarii rasei.
Ca rezultat al antrenamentelor comune, schimburilor de viziuni, discutiilor – ar trebui sa se intocmeasca concluzii.
Acest lucru poate fi adus la indeplinire prin analizarea situatiei actuale a rasei in tarile membre ATIBOX si dupa compararea populatiilor vazute in expozitiile din diverse regiuni. Acest lucru ar trebui sa permita a se elabora directive pentru crestere in anii urmatori.
Aceste masuri au fost luate in Germania – tara de origine a rasei.
De exemplu, cand exista multi caini foarte inalti, ar trebui sa se ia in considerare ca acestia sa fie amanati de la reproductie, in primul rand prin a nu favoriza aceste subiecte in ringuri.
Cand se intalnesc prea multe capete rotunde, cainii de acesti tip ar trebuie sa fie opriti de la a invinge, procedand in acest fel sugeram crescatorilor asocieri corecte, astfel incat acestia sa revina la un raport corect al ceea ce se numeste un “cap nobil”.Dragii mei colegi, mi-ar placea sa tratati discursul meu ca pe o scanteie pentru a reflecta la viitorul iubitei noastre rase, iar in dezbateri haideti sa nu pierdem timp si energie discutand despre cupare, deoarece acest subiect a fost epuizat, ci haideti sa cugetam la reconstruirea populatiei de boxer, un caine puternic, elegant, sportiv, de mare caracter, un caine care face parte dintre Molossi numai ca si categorie. Boxerul difera atat de puternic de alti reprezentanti ai Sectiunii a 2-a, prin nobilitatea si energia sa.


Haideti sa ne amintim ca Boxerul este un caine atletic si nu un caine de categoria grea, si astfel, pentru a putea dovedi ca este un caine de munca, trebuie sa se afle intr-o conditie excelenta, cu un trup atletic.

MODIFICARI ALE STANDARDULUI IN CEEA CE PRIVESTE CUPAREA SI CODOTOMIA

Roland Bebber (Germania)

 

Domnul Roland Bebber este membru al clubului german de boxer din anul 1974 si creste boxeri si bulldogi francezi sub afixul v. d. Akazienbrücke.

 

Dragi colege si colegi,

Va rog sa observati atasat actualul Standard din 2008, cu modificarile referitoare la coada si urechi, publicat pe site-ul oficial al Boxer Klub e.V.Sitz München. Chiar la inceput este descris modul in care ar trebui sa fie interpretat Standardul in tarile in care cuparea si codotomia sunt inca permise. In Germania, tara de origine a Boxerului, nimeni nu mai vorbeste despre Boxerul cupat iar acesta nu mai poate fi gasit in expozitii. VDH a exclus de asemenea din expozitii, incepand cu 01.01.2009, cainii care sunt cupati ca urmare a unei indicatii. Bineinteles, nimeni nu da dreptul Germaniei sa intervina in legislatia altor tari in ceea ce priveste cuparea, astfel ca exista inca tari, cu o mare populatie, in care cuparea este permisa.


Cu toate acestea, intre timp, unele tari Europene au interzis amputarile si prezentarea cainilor amputati in expozitii, cu limitari temporare, si poate ca este timpul ca Germania, cat si ATIBOX, sa reflecteze la o reglementare unitara a situatiei. Crescatori bine cunoscuti si de succes, din tari in care amputarile sunt inca permise, isi lasa cainii intregi din proprie initiativa. O reglementare provocatoare, care sa fie valabila pentru toate tarile membre ATIBOX, poate avea loc numai impreuna cu tara de origine si reprezentantii ATIBOX.
Pot si trebuie sa existe reguli de tranzitie cu limitare temporara, iar certificatele care au ca fundament ratiuni medicale trebuie sa-si pastreze validitatea. De asemenea, nu pot interveni reguli pentru boxerii care au fost amputati inainte de data scadentei. Nu trebuie sa fii profet ca sa realizezi ca epoca boxerilor amputati este aproape de sfarsit. Nu pentru ca nu ne mai plac boxerii amputati, ci din cauza politicii si a activistilor pentru drepturile animalelor care aduc din ce in ce mai mult in discutie „operatiile estetice” asupra cainilor; tot mai mult acestea sunt interzise prin lege intr-o lume din ce in ce mai globalizata. Este o sarcina pentru noi toti de a implementa instrumente normative pentru a fi capabili sa convietuim in pace cu toate eventualitatile prezente in fiecare tara in parte. Este important sa mentinem spatiul pentru activitatea de crestere.

Despre forma si pozitia urechilor si a cozilor intregi cred ca s-a scris si dezbatut suficient de catre chinologi si arbitri, si cred ca noi toti stim sa interpretam cainele in starea sa naturala, in conformitate cu Standardul. Castigatori de mari evenimente din ultimii ani, cu urechi si cozi intregi, subliniaza aceasta afirmatie. Standardul atasat alaturat este pentru noi toti un fir detaliat pentru arbitrajul boxerilor nostri.

Roland Bebber


Modificari ale Standardului
Publicam mai jos noua versiune a Standardului Boxerului German, FCI – nr. 144, asa cum a fost solicitat de BK din 10.05.2006 si publicat de FCI la data de 01.04.2008.
Modificarile sunt evidentiate cu caractere bold italic si subliniate.

Atragem atentia in mod special asupra faptului ca, in ceea ce priveste coada amputata, aceasta nu este special mentionata ca fiind “defect”, ceea ce inseamna ca, in tarile in care amputarile sunt permise sau care nu au reglementat norme in acest sens, cozile si urechile taiate sunt inca permise, astfel incat acestea nu pot atrage penalizari.

N.R. Nu vom reda aici intregul Standard, asa cum a fost prezentat de domnul Bebber in materialul sau, acesta putand fi lecturat integral aici (click pentru a vizita pagina Standardului), ci vom reda in extras numai partile asupra carora acesta a dorit sa atraga atentia in discursul sau:

 

REGIUNEA FETEI:

(...)

Urechile: Naturale, sunt de lungime potrivita. Sunt pozitionate pe craniu, avand distanta mare intre ele. In repaus, ele cad pe langa obraji, sunt intoarse spre exterior cu un pliu evident, in special atunci cand cainele este in alerta.

DEFECTE:

(...)

Coada: Pozitionata jos, incovrigata.

 

 

Discuta aceste subiecte pe forum, aici

 

Traducerea si adaptarea materialelor puse la dispozitie de catre secretariatul ATIBOX

Ioana Milea

Boxer Club Carpatia

Iwona Magdziarska Robert Fagos Ruggero Zorzan Milos Lucic Roland Bebber
Romania boxer club logo Asociatia chinologica internationala Federatia chinologica internationala
Kennel.ro Romanian dog breeders, Canise din Romania, Crescatori de caini de rasa     The contents of all material available on this Internet site are copyrighted by RomaniaBoxerClub.ro unless otherwise indicated. The content may not be reproduced, disseminated, published, or transferred in any form or by any means, except with the prior written permission of RomaniaBoxerClub.ro.    
Rss Feed