Romania Boxer Club
» Acasă
» Standardul rasei
» Statutul / Regulamente
» Manifestări chinologice
» Crescători
» Monte
» Cuiburi / Pui
» Reproducție
» Articole, informații și actualități
» Înscriere expoziții
» Istoricul rasei
» Comitetul director
» Formulare, cereri, taxe
» Galerie imagini
» Linkuri
» Forum
» Contact
» Boxer Rescue

 

Ultimele imagini introduse

Aceasta pagina a fost accesata de 3807 ori

Natures Protection

PROPUNERE de uniformizare a evaluării BOXERULUI în expoziţiile de frumuseţe (de Danilo Giorgio)

PROPUNERE de uniformizare a evaluării BOXERULUI în expoziţiile de frumuseţe (de Danilo Giorgio), arbitrajul rasei boxer, propunere de uniformizare arbitraj boxer

 

PROPUNERE

de


Uniformizare a evaluării BOXERULUI în expoziţiile de frumuseţe

 

de Danilo Giorgio


 

"Subiectul uniformizării procedurii de arbitraj al Boxerului în Europa, este unul dintre cele mai faimoase şi dezbătute subiecte de către crescători, proprietari şi arbitri specialişti în rasa Boxer.

Cred că, prin aceasta, am putea aduce o contribuţie utilă la interpretarea şi aplicarea unitară a Standardului.

 

În primul rând, înainte de a intra mai adânc în dezbatere, trebuie să procedăm la identificarea modelului clasic de Boxer, astfel încât, aşa cum este el prevăzut de Standard, Boxerul să fie privit ca "o fuziune armonioasă de putere şi eleganţă".

Ca să putem da o definiţie a “puterii”, lecturăm chiar prima parte a Standardului - astfel că, reţinem că Boxerul trebuie să fie, fără îndoială, un câine de apărare, iar, de aici, vom ţine cont de funcţionalitatea sa, precum şi de cerinţele privind modul în care acesta ar trebui să fie construit pentru a-şi duce funcţia la îndeplinire.

În ceea ce priveşte elemenul “eleganţă”, Standardul aprofundează mai puţin conceptul de "linii pure", limitându-se să sublinieze că musculatura trebuie să fie uscată, evidenţiindu-se elastic pe sub piele, iar prin mişcarea sa elastică, plin de viaţă şi încrezatoare, trebuie să confere mândrie şi nobleţe imaginii sale.

 

Recent, dar şi în alte cazuri din trecut, se întâmplă frecvent promovarea unor exemplare extrem de elegante, orientate, din punct de vedere al constituţiei acestora, spre tipul “dolicomorf”, cu cranii uşoare, cu osatura modestă, cu segmente osoase excesiv de lungi, cu forme moderate, cu torace insuficient dezvoltate în toate cele trei dimensiuni (lăţime/adâncime/profunzime), prea înalte pe picioare, etc.

În acest tip şi acest model se încadrează mulţi dintre faimoşii campioni! 

În orice caz, este nevoie a se remarca cu extremă prudenţă, că, prin întregul său şi părţile acestuia, Boxerul trebuie să fie arbitrat şi evaluat, chiar şi pentru eleganţa sa, dar cu condiţia existenţei puterii şi masei suficiente, pentru că, în reproducţie, aceste exemplare trebuie să servească unui echilibru, lucru de care rasa, indiscutabil, are nevoie.

Prin urmare, noi trebuie, în opinia mea, să ne îndreptam propriile alegeri către exemplare mai compacte şi cvadratice, mai puternice şi cu osatură mai groasă, şi numai după aceea să ne îndreptam preferinţele către cei mai corecţi, mai distinşi, mai nobili, mai eleganţi.

 

Ţinînd cont că Standardul face referire la proporţii importante care privesc tipicitatea capului Boxerului, la raporturile sale craniu/bot, la aspectul său cvadratic, la înălţimea sa la greabăn şi adâncimea toracelui, voi trece acum la definirea priorităţilor care ar trebui să fie urmate în procedura de arbitraj, şi la calităţile şi defectele unui Boxer.

 

Evaluarea morfologică se face prin examinarea şi dând preferinţă, în primul rând, TIPICITĂŢII, apoi CONSTRUCŢIEI şi FUNCTIONALITĂŢII, şi, după aceea, DISTINCŢIEI şi ELEGANŢEI.

 

Vă reamintesc, totuşi, că, înainte de a proceda la descrierea morfologică şi a raporturilor Boxerului în poziţie sau în mişcare, arbitrii specialişti trebuie să ia în considerare două componente majore, şi anume: starea de SĂNĂTATE şi FORMA FIZICĂ ale exemplarului, şi ECHILIBRUL său nervos, legat de eventuala sa agresivitate sau timiditate.

 

În evaluarea stării de SANATATE şi FORMĂ FIZICĂ, nu ar trebui să se acorde calificativul de Excelent pentru subiecte obosite, cu probleme de respiraţie, care sunt grase sau slabe, şi care, în miscare, prezinta dificultăţi anatomice şi musculare sau articulare, care fac imposibilă o mişcare liberă şi dezinvoltă.

La masculi, vor fi excluse de la arbitraj şi/sau, în orice caz, nu pot primi calificativul maxim, exemplarele ale căror testicule nu sunt egale sau complet coborâte în scrot.

În evaluarea preliminară a echilibrului nervos, nu se poate acorda calificativul maxim de Excelent subiecţilor timizi, submisivi, neîncrezători în sine, ca să nu mai vorbim de un boxer indisciplinat, nesocializat, care nu permite verificarea testiculelor, ochilor şi dinţilor.

Vor fi, de asemenea, excluse exemplarele agresive faţă de arbitru sau faţă de ceilalţi concurenţi.

 

Revenind la evaluarea morfologică, prioritare în descrierea raporturilor Boxerului ar trebui să fie, în opinia mea, pe scurt, următoarele 10 aspecte:

 

1. DIMORFISMUL SEXUAL - un mascul trebuie să fie masculin, prin amprenta sa sexuală, prin dimensiunea capului, prin expresie, astfel încât să nu pară feminin

2. PROPORŢIILE IMPORTANTE stabilite de Standard, referitoare la ÎNĂLŢIMEA câinelui şi a TORACELUI, aspectul CVADRATIC al corpului, RAPORTUL BOT/CRANIU, şi CONVERGENŢA axelor cranio-faciale

3. EXPRESIA – care e dată de OCHI, pentru CULOARE, FORMĂ, POZIŢIE

 

 

 

 

4. BOTUL. Adevărata şi reală caracteristică a Boxerului este BOTUL, care trebuie să fie în raport corect cu craniul şi căruia trebuie să i se acorde cea mai mare importanţă. Volumul botului în trei dimensiuni este dat de: PROGNATISM, BĂRBIE şi ARCUIREA BĂRBIEI, şi LĂŢIMEA MANDIBULEI

 

 

 

 

 

 

 

 

5. GÂTUL. Este luat în considerare pentru lungimea şi proporţiile sale.

6. PROFILURILE. Atât superioare, cât şi inferioare

7. TORACELE – la care se ia in considerare VOLUMUL, PROFUNZIMEA, LĂŢIMEA şi ADÂNCIMEA

8. CRUPA. Va fi evaluată pentru LUNGIMEA sa, LĂŢIME şi ÎNCLINAŢIE

9. ANGULAŢIILE, atât anterioare, cât şi posterioare

10. MIŞCAREA şi FUNCŢIONALITATEA, care sunt date de un ritm armonios, plin de viaţă, încrezător, elastic, amplu şi detaşat.

 

În concluzie, consider că, aspectele mai sus enunţate sunt prioritare, acestea fiind dictate de maeştri ai chinologiei italiene, cum ar fi Prof. Solaro, precum şi altii, care îşi fundamentează opiniile pe tipare şi raţionamente zootehnice, precum şi pe experienţa acumulată, care vizează îmbunătăţirea şi standardizarea evaluării tehnice de către arbitrii specialisti, care nu trebuie să fie un computer, dar care trebuie să fie dotaţi cu individualitatea necesară unei gândiri raţionale, inteligente, sensibile şi devotată rasei Boxer."

 

Articol scris de Danilo Giorgioarbitru chinolog all-breeds, arbitru specialist în rasa Boxer, atât în evenimentele de muncă, cât şi în expoziţiile de frumuseţe  

Crescător, deţinător al afixului de canisă - dei Rei di Roma 

 

 

 

 

 

 

 

Îi mulţumim din suflet domnului Danilo Giorgio pentru amabilitatea de care dă dovadă de fiecare dată, precum şi pentru prietenia şi sprijinul pe care îl acordă Boxer Club Carpatia România, prin împărtăşirea gândurilor şi experienţei sale iubitorilor rasei Boxer din România.

 

Traducere şi adaptare - Ioana Milea


**Fotografiile publicate pentru exemplificare sunt postate la alegerea autorului articolului

Romania boxer club logo Asociatia chinologica internationala Federatia chinologica internationala
Kennel.ro Romanian dog breeders, Canise din Romania, Crescatori de caini de rasa     The contents of all material available on this Internet site are copyrighted by RomaniaBoxerClub.ro unless otherwise indicated. The content may not be reproduced, disseminated, published, or transferred in any form or by any means, except with the prior written permission of RomaniaBoxerClub.ro.    
Rss Feed