Romania Boxer Club
» Acasă
» Standardul rasei
» Statutul / Regulamente
» Manifestări chinologice
» Crescători
» Monte
» Cuiburi / Pui
» Reproducție
» Articole, informații și actualități
» Înscriere expoziții
» Istoricul rasei
» Comitetul director
» Formulare, cereri, taxe
» Galerie imagini
» Linkuri
» Forum
» Contact
» Boxer Rescue

 

Ultimele imagini introduse

Aceasta pagina a fost accesata de 5620 ori

Natures Protection

Este la modă Albul (de Franco Marzo)

Este la modă Albul (de Franco Marzo), boxeri albi

 

E LA MODĂ ALBUL

 

de Franco MARZO

 

 

 

 

Germania şi Boxerul. Boxerul şi Germania.

De la începutul selecţiei tehnice a rasei, cand s-a avut în vedere binomul de bază, aceasta s-a detaşat într-un mod incredibil.

Condiţiile de reproducţie, selecţie şi evoluţie erau dictate de criterii teutonice pe care toate ţările aderente la Boxer Club Germania (BK) le urmau conştiincios.

 

De peste un secol, aceste criterii, concentrate în Standardul rasei, au fost urmate cât de fidel posibil, cu exactitate, prin munca specială de selecţie efectuată în mod conştiincios de crescători din întreaga Europă. Însă, de aproximativ un deceniu, din motive probabil puţin cunoscute, Germania a avut un fel de „deraiere tehnică”, introducând în mai sus amintitele principii de selecţie o impresionantă componentă de goodism emoţional specifică apărătorilor drepturilor animalelor, în loc să insereze, sau cel puţin să ataşeze, principii tehnice de reproducţie, alegând mai degrabă să răspundă unor impulsuri ale celor care trăiesc cu câinele, cu Boxerul, o rasă văzută ca un refugiu pentru frustraţi sentimental, impulsuri care, în niciun fel, nu converg cu principiul protecţiei acestui preţios patrimoniu chinotehnic.

 

A început prin interzicerea cupării/codotomiei (n.t. tăierea cozii/urechilor), iar pentru a justifica aceasta, Boxer Club München a apelat la legislaţia naţională, şi, în acelaşi timp, contrazicându-şi buna-credinţă, a modificat Standardul.

Dacă pentru mulţi aceasta a apărut ca ar fi intenţia Germaniei, de a dori să amelioreze acel decalaj care, în timp, a creat confruntări ale altor crescători europeni care au ştiut să demonstreze o altă valoare a selecţiei rasei, pentru puţini alţii, aceasta apare ca ar fi o evoluţie în selecţia rasei, apărată de umana sensibilitate a protectorilor drepturilor animalelor care, până în acel moment, fusese neglijată cu cruzime.

 

Şi iată că, în timp ce îşi adună forţele pentru a înfrunta acest „impact evolutiv”, într-un mod destabilizator, iubita noastră Germania, proprietara Standardului şi costodele „verbului” de şeptel al rasei, deducând sugestia genetică ulterioară care, ca o avalanşă a cuprins pe crescătorii conştiinciosi, precum şi pe experţii rasei, în timp ce ea, din contră, ca o oază în deşert, ajunge să zărească în noua reglementare, într-un mod ipocrit şi superficial, râvnita posibilitate de a reproduce proprii Boxeri albi: „acceptarea în Standard a Boxerilor albi şi pătaţi!”   

Dar cu ce consecinţe? Dar cu ce intenţii de selecţie, fără date de referinţă?

Şi ce trădare a selecţiei unei rase care dintotdeauna a avut nevoie nu numai de pasiune, ci şi de cerinţe chinotehnice solicitate de atâţia crescători dedicaţi.

 

Pe de altă parte, însă, chiar şi din cauza creării unui scandal nepotrivit, dacă nu sunt cunoscute circumstanţele intervenite imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, când crescători cu depline cunoştinţe în privinţa aspectului tehnic al rasei şi al evoluţiei morfo-genetice din propriile canise, au utilizat câte un exemplar alb pentru a introduce acele caracteristici care, până în acel moment, observaseră că se pot transmite: osatură, pigment, tipicitate.

 

De fapt, va părea o erezie dar, când crescători cu experienţă îndelungată ar spune că – albii ar putea aduce unele beneficii – circumstanţele respective au fost complet controlate şi evaluate de către aceşti crescători, care, conduşi de pasiune înflăcărată pentru chinotehnie, pot discerne în amănunt ce aport ar putea fi obţinut în reproducţie şi ce defecte au fost corectate şi eliminate.  

 

Cred că, în zilele noastre, motivaţia chinotehnică este ultima supoziţie care ar putea fi luată în considerare de către cei care susţin cu tărie reintroducerea în Standard a exemplarelor albe şi cu pete.

 

Colegii nostri teutonici, atât de emblematici pentru rigiditatea regulamentelor şi pentru directivele stabilite, se pare că, de câţiva ani, au abandonat treptat câteva principii de selecţie a rasei, pentru a îmbraţişa o largă mişcare de goodism a apărătorilor drepturilor animalelor, care, în numele bunăstării animalelor, consideră că sunt unicii deţinători ai cunoştinţelor necesare pentru a-şi urma propriul obiectiv de a salva lumea animală, distrugând atâţia ani de selecţie şi aproape omiţând a lua în considerare că orice schimbare în chinotehnie nu e lipsită de riscuri, şi uitând, aş spune - absolut intenţionat –, că decenii de selecţie au avut ca finalitate chiar şi sănătatea câinelui şi, în consecinţă, bunăstarea sa.

 

Încă o dată, se pare că BK, decât să lucreze pentru sporirea şi îmbunătăţirea creşterii rasei, mai degrabă a experimentat ultima tentativă de a recâştiga popularitatea din lipsa căreia suferă astăzi, din cauza numărului de înscrieri la manifestările chinologice, precum şi a numărului de pui înscrişi în cartea de origine. Facând toate acestea prin pârghia puterii decizionale a Standardului, indiferent la aspectul democratic care, ca orice argument atât de important şi delicat, ar trebui să fie respins de judecata colegială a tuturor membrilor ATIBOX, organism care, în schimb, apare a fi doar o instituţie fantomă. 

 

Sunt convins că, în momentul în care vor fi admise în reproducţie exemplarele albe, eventualele directive de selecţie indicate de către specialişti nu vor fi luate în considerare sub nicio formă, ci vom asista mai degrabă la o împrăştiată şi dezorganizată activitate de reproducţie a eroilor albi.

 

Şi care ar putea fi acele directive? Către cine vor fi adresate? Probabil că celor de tipul iubeşte-i şi împerechează-i?!?! Cum am putea evalua ce exemplar alb ar putea fi apt să fie reprodus? Care va fi criteriul reproducţiei în privinţa montelor cu galbenii şi tigraţii? Va fi indicată o montă cu un salt generaţional, sau poate mai mult?

 

Avem evidenţe medicale asupra displaziei, asupra spondilozei sau asupra cardiopatiei? Care va fi incidenţa în patologia bolilor care afectează vederea, auzul sau privitoare la afecţiunile tip cleft lip and palate (n.t. buză de iepure/boltă palatină spartă)?

 

Ca urmare, se vor ivi rezultate necontrolate ale atâtor monte, iar consecinţele vor fi vizibile şi evaluabile doar atunci când daunele vor fi atât de răspândite încât ţinerea lor în frâu va fi descurajantă.

 

Important este, totuşi, a se da posibilitatea tuturor de a deţine jucăria.

 

Dumnezeii ce spun: ...de azi, este la modă albul!

 

de Franco Marzo

Allevamento del Conte Marzo

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat în revista Boxer Club Italia, nr. 1-2/2010

 

Traducerea şi adaptarea, Ioana Milea

 

Boxer Club România doreşte să mulţumească, şi pe aceasta cale, domnului Franco MARZO pentru amabilitatea sa de a permite traducerea şi publicarea articolului şi pe site-ul nostru, împărtăşind, astfel, cu noi, opiniile provenite din gândurile şi cunoştinţele sale, oferindu-ne posibilitatea de a informa iubitorii rasei din România. 

Romania boxer club logo Asociatia chinologica internationala Federatia chinologica internationala
Kennel.ro Romanian dog breeders, Canise din Romania, Crescatori de caini de rasa     The contents of all material available on this Internet site are copyrighted by RomaniaBoxerClub.ro unless otherwise indicated. The content may not be reproduced, disseminated, published, or transferred in any form or by any means, except with the prior written permission of RomaniaBoxerClub.ro.    
Rss Feed